Aan welke eigenschappen moet een AED voor de buurt voldoen? Blog post

Steeds meer buurten schaffen gezamenlijk een AED voor de wijk aan. Dit is natuurlijk een positieve ontwikkeling die wij zeker aanmoedigen! Echter is het bij het aanschaffen van een AED voor de buurt belangrijk om met een paar eisen rekening te houden, zodat je zeker weet dat je een geschikt apparaat aanschaft. Elke AED redt levens, maar door een apparaat met geschikte specificaties voor de situatie aan te schaffen kan je kostbare minuten tijdens een noodgeval winnen.

Houd bij het aanschaffen van een AED voor de buurt rekening met de volgende punten:

1. Weerbestendig model

Een buurt-AED wordt vaak buiten geplaatst in een wandkast. Het is daarom cruciaal dat de AED bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Let op de IP-waarde (bijvoorbeeld IP55 of hoger), die aangeeft dat het apparaat beschermd is tegen stof en water.

2. Gebruiksvriendelijkheid

De AED moet eenvoudig te bedienen zijn, ook door mensen zonder medische achtergrond. Duidelijke gesproken en visuele instructies zijn een must. Gelukkig beschikt elke AED tegenwoordig wel over deze functies. Overweeg wel om een volautomatische AED aan te schaffen; deze modellen dienen zelfs volledig automatisch een schok toe wanneer ze detecteren dat dit noodzakelijk is. Onervaren gebruikers zijn vaak twijfelachtig om de schokknop van een halautomatische AED in te drukken, en dit kost natuurlijk tijd tijdens een reanimatie.

3. Kinderreanimatiemogelijkheden

In buurten waar kinderen wonen of spelen, is het handig dat de AED geschikt is voor kinderreanimatie. Sommige AED’s hebben een speciale kinderknop, zoals de Mindray AED. Bij andere AED-apparaten moet je een aparte set kinderelektroden of een speciale sleutel aanschaffen.

4. Onderhoudskosten

De elektroden en batterijen van de AED moeten een lange levensduur hebben om kosten en onderhoud te minimaliseren, want als buurt heb je vaak wat minder financiële middelen. Kies daarom een model met elektroden die bijvoorbeeld 2-3 jaar meegaan, en een batterij die minstens 4 jaar meegaat. Vergeet ook geen onderhoudscontract aan te schaffen, zodat je zeker weet dat je AED up-to-date is met de meest recente software én altijd tijdig wordt voorzien van nieuwe elektroden of een batterij.

5. Duidelijke zichtbaarheid en beschikbaarheid

Een AED voor de buurt moet gemakkelijk toegankelijk zijn. Plaats deze in een goed verlichte, centrale locatie met een herkenbaar AED-logo. Een verwarmde buitenkast zorgt ervoor dat de AED ook in koude periodes werkzaam blijft.

Een buurt-AED moet robuust, gebruiksvriendelijk en goed zichtbaar zijn. Door te kiezen voor een model dat aan bovenstaande eisen voldoet, zorg je ervoor dat jouw buurt klaar is om levens te redden wanneer dat nodig is.

Op onze pagina “AED’s voor de buurt” vind je een compleet overzicht met AED’s die de juiste specificaties hebben om te dienen als buurt-AED. Wil je advies over welke AED geschikt is voor jouw buurt? Neem dan contact met ons op!

Goede AED's voor de buurt

  1. + Gratis wandkast Philips Heartstart FRx AED
  2. + Gratis wandkast Zoll AED Plus volautomaat
  3. + Gratis wandkast Mindray BeneHeart C1A AED Volautomaat
  4. + Gratis wandkast Defibtech Lifeline AUTO
  5. + Gratis wandkast DefiSign LIFE AED volautomaat