Kinderreanimatie en de rol van AED's
"Reanimatie van een kind is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die je als ambulanceprofessional kunt meemaken. In de 10 jaar dat ik als ambulanceverpleegkundige heb gewerkt heb ik het helaas één keer meegemaakt. Een kindje van maar 7 maanden oud reageerde niet meer op aanspreken van de ouders en moest gereanimeerd worden. Een heel heftige gebeurtenis die plaatsvond aan het begin van mijn carrière op de ambulance.
Veel van wat er toen gebeurde staat mij nog steeds helder voor de geest. Technisch gezien verliep alles zoals we dit vele malen op de ambulancepost geoefend hadden. Met twee ambulanceteams hebben we er alles aan gedaan om het kindje te reanimeren. Opvallend moment destijds was dat iedereen in de woonkamer toen muisstil was: je hoorde eigenlijk alleen de geluiden van onze werkzaamheden. Een hond die eveneens aanwezig was, zat in een hoekje op de grond af te wachten wat er ging gebeuren. Ik denk dat de hond al had aangevoeld dat het niet goed ging… We hadden weliswaar het hartje weer op gang gekregen, en het kindje vervoerd “met ritme en output” zoals dat in vaktermen heet, maar ’s avonds is het kindje in het ziekenhuis alsnog overleden. Achteraf bleek het een aangeboren hartafwijking te hebben gehad, welke nog niet was gediagnostiseerd.
Gelukkig komt het niet vaak voor dat een kind op jonge leeftijd gereanimeerd moet worden. En als het voorkomt, dan is er vaak sprake van een probleem aan de luchtweg of de ademhaling en heeft dit meestal geen primaire oorzaak in de circulatie. Een AED wordt daarom in de praktijk niet vaak gebruikt bij kinderen.
Toch zijn er de afgelopen jaren ook daadwerkelijk kinderlevens gered met een AED! In de protocollen zien we steeds duidelijker dat de AED een rol heeft gekregen in reanimatie bij kinderen. Kinderen ouder dan 8 jaar (circa 25 kg) zijn fysiologisch vrijwel gelijk aan volwassenen en mogen gereanimeerd worden als een volwassene. Ook bij reanimaties van kinderen jonger dan 8 jaar heeft de AED een plaats: Bij voorkeur wordt hier een AED ingezet die speciaal geschikt is gemaakt voor kinderen, maar als het niet anders kan, mag een AED met volwassen elektroden gebruikt worden.
De meeste AED’s van tegenwoordig kennen een mogelijkheid om de AED geschikt te maken voor gebruik bij kinderen: Sommige fabrikanten leveren hiervoor speciale kinderelektroden. Zodra deze worden aangesloten op de AED, herkent de AED deze kinderelektroden, en zal het schokprotocol aangepast worden. Andere fabrikanten hebben gekozen voor een speciale “kindermodus” die met een knop geactiveerd kan worden, waardoor de AED de schok aanpast.
In de praktijk komt het gelukkig maar zelden voor dat een kindje gereanimeerd moet worden, maar áls het voorkomt, dan is het goed te weten dat de AED’s óók een rol kunnen hebben in de reanimatie van een kind."
Pieter Joziasse