aed op vakantie

In de zomervakantie trekken we vaak naar vakantiebestemmingen om te ontspannen en nieuwe ervaringen op te doen. Of je nu op een afgelegen strand in de tropen verblijft, een avontuurlijke bergwandeling maakt of een bruisende stedentrip maakt in een wereldstad; je gezondheid moet altijd voorop staan. Een plotselinge hartstilstand kan op elk moment en op elke plaats optreden, zelfs tijdens je welverdiende vakantie. Gelukkig kan een Automatische Externe Defibrillator (AED) levens redden in dergelijke noodsituaties. In deze blog bespreken we hoe je een AED kunt vinden op jouw vakantiebestemming, zodat je met een gerust gevoel kunt genieten van je reis.

Wat is een AED en waarom is het belangrijk?

Een AED is een draagbaar medisch apparaat dat wordt gebruikt om een elektrische schok toe te dienen wanneer dit nodig is, aan het hart van een persoon die een plotselinge hartstilstand heeft. Deze schok kan het hart weer in een normaal ritme brengen, wat cruciaal is om iemands leven te redden. Een AED is ontworpen om door iedereen te worden gebruikt, zelfs als je geen medische achtergrond hebt. Het is een essentieel apparaat dat snel moet worden ingezet, want elke minuut telt bij een hartstilstand.

Hoe vind je een AED op je vakantiebestemming?

  1. Informeer jezelf voor vertrek: Voordat je vertrekt, is het raadzaam om wat onderzoek te doen naar je vakantiebestemming. Zoek uit of de plekken waar je naartoe gaat, zoals hotels, stranden, wandelpaden, luchthavens en bezienswaardigheden, AED's beschikbaar hebben. Hotels en toeristische plekken in ontwikkelde gebieden hebben vaak AED's geïnstalleerd voor noodgevallen. Sommige landen hebben websites waar je de locaties van openbare AED’s kan vinden, bijvoorbeeld Zwitserland, Denemarken en Zweden. Daarnaast raden we aan het noodnummer van je vakantiebestemming voor vertrek op te zoeken. Zoek ook even op hoe een AED genoemd wordt op je vakantiebestemming; zo wordt "DAE" gebruikt in Frankrijk en "hjärtstartare" in Zweden.
  2. Vraag advies bij je accommodatie: Zodra je op je vakantiebestemming aankomt, vraag dan bij de receptie van je hotel, resort, camping of Airbnb of ze een AED hebben en waar deze te vinden is. Het personeel kan je wellicht ook informeren over de dichtstbijzijnde medische faciliteiten en AED-locaties in de omgeving.
  3. Geef je ogen de kost: Kijk goed om je heen of je ergens het "AED-logo" kunt vinden. De aanwezigheid van een AED is soms aangegeven met signaleringsborden of stickers. 
  4. Download een AED-locator app: Er zijn in sommige landen mobiele apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het vinden van AED's in de buurt van je locatie. Landen als Frankrijk, Spanje en Noorwegen beschikken over zo’n app. In Nederland kan je in de app van HartslagNu zien waar AED’s in jouw omgeving zich bevinden, maar hiervoor moet je wel aangemeld zijn als burgerhulpverlener.
  5. Informeer je reisgenoten: Als je met anderen reist, is het belangrijk om je reisgenoten bewust te maken van het belang van AED's en hen te leren hoe ze er een moeten gebruiken. Dit vergroot de kans op een snelle reactie en adequaat handelen in geval van nood.
  6. Overweeg een draagbare AED: Als je van plan bent om avontuurlijke activiteiten te ondernemen, zoals wandelen in afgelegen gebieden, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een draagbare AED. Draagbare AED's zijn compact, lichtgewicht en gemakkelijk mee te nemen tijdens je avonturen. De DefiSign Pocket Plus is daar met een gewicht van 870 gram uitermate geschikt voor.

Belangrijke tips bij het gebruik van een AED

Zorg ervoor dat je weet hoe je een AED moet bedienen voordat je op vakantie gaat. Als je getuige bent van een hartstilstand, bel dan onmiddellijk het noodnummer van het land waar je bent voor professionele hulp. Begin met reanimeren en vraag een omstander om een AED te halen.