AED-medisol

(Let op, dit bericht dateert uit 2022) Er is momenteel grote schaarste aan AED’s (Automatische Externe Defibrillatoren) op de wereldmarkt en dat zie je terug in het beschikbare aanbod. Vorig jaar ontstonden de eerste tekorten aan reanimatieapparatuur, grotendeels veroorzaakt door het wereldwijde tekort aan chips. Toen waarschuwde topman Frans van Houten van Philips al voor krapte op de wereldmarkt en de vrees voor stopzetting van de productie van Automatische Externe Defibrillatoren. Afgelopen maand heeft de FDA (Food and Drug Administration) de lijst met tekorten van medische materialen aangevuld met AED’s.  

Drie oorzaken AED tekorten

De levertijden lopen op in de AED markt en levertijden van enkele maanden tot zelfs meer dan een jaar zijn geen uitzondering meer. Maar wat zijn nu de oorzaken?

  1. Tekort aan chips  
    Verschillende branches hebben te kampen met een chiptekort en zo ook de AED markt. Dit probleem is ontstaan aan het begin van de coronapandemie in 2019. Door de wereldwijde lockdowns kwamen aanvoerlijnen van chips stil te liggen terwijl de vraag naar chips toenam. Deze vraag ontstond met name doordat iedereen thuis moest werken en apparaten zoals tablets, laptops en spelcomputers ging aanschaffen.

  2. MDR wetgeving
    Op 26 mei 2021 is de nieuwe Europese regelgeving voor medische hulpmiddelen ingevoerd. Het gaat om de MDR wetgeving: de Medical Device Regulation. Deze nieuwe wetgeving geldt voor alle medische artikelen die gebruikt worden aan, op of in het lichaam. De AED valt hier uiteraard ook onder en dit betekent dat fabrikanten van AED’s moeten voldoen aan strengere eisen. Verschillende fabrikanten hebben extra tijd nodig om aan deze nieuwe regels te voldoen. En dit zorgt ervoor dat de productie van AED’s stilliggen totdat er volgens de MDR wetgeving geproduceerd kan worden. 

  3. Extreem grote interesse in AED’s  
    De grote interesse en enorme vraag naar AED’s is een trend die we al langer terugzien in Europa. De afgelopen jaren is er steeds meer bewustwording ontstaan rondom gezondheid dankzij de ontwikkelingen rondom e-health. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van jouw gezondheidsapp op je smartphone of het dragen van smartwatch. Daarnaast spelen overheden een belangrijke rol als het gaat om nieuwe wet- en regelgeving. In verschillende Europese landen is het bijvoorbeeld verplicht om een AED op te hangen in openbare ruimtes. En deze nieuwe regels zijn met name de laatste jaren doorgevoerd. Dit zorgt ervoor dat het aantal AED’s dat nodig is verder groeit. Beide ontwikkelingen zorgen ervoor dat er een enorme vraag is ontstaan. De verwachting is dat dit nog verder aanhoudt en door zal groeien.

Verwachtingen AED productie voor 2023  

De oorzaken van de schaarste op de AED markt zijn voor een deel duidelijk en laten ook direct zien dat dit een ingewikkelde situatie is. Het lijkt op een sneeuwbaleffect waarbij het probleem steeds groter zal worden. Maar wat gebeurt er dan?  
De grondstoffen zijn schaars, de productie is beperkt en de vraag is enorm. Naar verwachting zullen de prijzen van AED’s, accessoires en reanimatiematerialen hierdoor verder oplopen en de levertijden langer worden. Vooralsnog is er geen oplossing binnen het huidige aanbod van materialen.  
Dit betekent echter niet dat dit een uitzichtloze situatie is, want er zijn verschillende aanwijzingen dat er hard gewerkt wordt aan een oplossing. We verwachten dat er in het komende jaar mogelijk nieuwe producten lanceren die voldoen aan de MDR wetgeving en een snellere levertijd en goede prijs/kwaliteit kunnen bieden. Een mooie ontwikkeling waar we bovenop zitten en zodra er meer over bekend is over zullen informeren. (Blijf op de hoogte – schrijf je in voor onze nieuwsbrief)  

 

Wat is de oplossing van het AED tekort?  

Doordat het tekort aan AED’s erg complex is en van veel factoren afhankelijk, kost een oplossing wat creativiteit. Hou hierbij rekening met de volgende zaken:

  • Op tijd bestellen materialen  
    Op het moment dat jij al een AED hebt, bekijk dan op tijd de houdbaarheid van de elektroden en batterijen. Met de huidige leveringstijden is het op tijd bestellen van materialen cruciaal om de AED werkend te houden. Zorg er dus voor dat jij al vroeg een bestelling plaatst zodat je jouw materialen op tijd in huis hebt.  
  • Multi brand aanbieder 
    Plaats je bestelling bij een aanbieder die verschillende merken aanbiedt. Het grote voordeel is dat dit het makkelijker maakt om te switchen naar materialen die wel op voorraad zijn. De aanbieder ondersteunt jou met het geven van advies en zorgt ervoor dat je AED snel weer klaar is voor gebruik. 
  • Merkonafhankelijke keuze 
    Binnen de AED markt zien we vaak dat er een persoonlijke voorkeur is voor een specifiek merk in AED’s. Op het moment dat je een nieuwe AED nodig hebt is het verstandig om je merkvoorkeur los te laten en te kijken naar je wensen en behoeften. Vervolgens vergelijk je deze met de eigenschappen van AED’s die goed leverbaar zijn. Een merkonafhankelijke aanbieder speelt hierin een belangrijke rol.  

 

Deze AED’s zijn goed leverbaar Nederland 

De voorraad van AED’s verandert iedere dag en dat zorgt ervoor dat dit lastig bij te houden is. Dit is in heel de wereld een uitdaging en dus ook in Nederland. Doordat wij een merkonafhankelijk aanbod hebben is er net wat meer mogelijk in het leveren van AED’s. In dit overzicht staan AED’s die goed leverbaar zijn in Nederland. Deze AED’s zijn conform MDR wetgeving en verkrijgbaar in de Nederlandse taal. Afhankelijk van jouw eigen wensen kun je de AED kiezen die hier het beste bij past.