AED opvallen in de buurt

In Nederland zijn er gelukkig steeds meer AED’s beschikbaar voor openbaar gebruik. Maar lang niet iedereen weet waar de dichtstbijzijnde de AED te vinden is. Om de vindbaarheid en bereikbaarheid van de AED zo makkelijk mogelijk te maken voor hulpverleners is de locatie van de AED zeer belangrijk. Daarnaast hebben we nog wat handige tips die je kunt gebruiken om je AED meer op te laten vallen. 

Zichtbaarheid van de AED kast  

Je kunt kiezen tussen een binnen en buitenkast voor je AED. Hoewel de specificaties van de kasten verschillen dienen ze toch hetzelfde doel, namelijk het beschermen van de AED. Door te kiezen voor een buitenkast en deze zichtbaar bij de ingang van je bedrijf, woning of winkel te hangen vergroot je de zichtbaarheid voor omwonenden. Daarnaast hebben hulpverleners altijd toegang tot de AED, ook als je zelf niet aanwezig bent. Er zijn ook buitenkasten beschikbaar met verlichting, hierdoor valt de kast s' nachts extra op! 

AED en kast kleur 

De meeste AED’s en kasten hebben een opvallende kleur zoals groen, oranje of rood. Door het gebruik van deze felle kleuren is de AED duidelijk herkenbaar. Natuurlijk zijn er ook opties voor neutralere AED kasten zoals wit en aluminium, maar het is verstandiger om deze neutraal gekleurde kasten bijvoorbeeld als binnenkast in een kantoor te gebruiken. Meestal zijn de locaties van AED’s in kantoren bekend en is er dus geen noodzaak voor een felgekleurde kast.  

Het ILCOR-logo

Het ILCOR-logo is hét universele logo voor AED’s. Dit logo staat vaak standaard afgebeeld aan de zijkant van AED kasten. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je altijd een ILCOR logo-sticker of bord aanschaffen. Je kunt de sticker bijvoorbeeld op een ingang of etalage plakken. Daarnaast kun je ook nog een verlicht of onverlicht bord met het ILCOR-logo ophangen. Hierdoor zijn voorbijgangers zich bewust van de aanwezigheid van een AED in jouw gebouw. 

Deel jouw AED in de buurt!

Heb je een AED aangeschaft voor jouw kantoor of winkel? Deel het op social media. Hiermee bereik je een grote groep mensen en breng je de aanwezigheid van de AED onder de aandacht. Naast social media zijn er nog een aantal platformen waar je kenbaar kan maken dat er een AED aanwezig is in jouw gebouw. Via Hartstichting.nu kun je bijvoorbeeld na het aanmelden van je AED de locatie kenbaar maken aan burgerhulpverleners. In veel wijken is er een buurtpreventie Whatsapp groep of Facebook groep waar je je voor kunt aanmelden. Hier kun je ook een bericht in delen over je AED. Op deze manier bereik je in één keer een grote groep omwonenden.