Een veilige sportzomer

Het belang van AED’s en leren reanimeren

Zomer 2024 staat in het teken van sportevenementen met het EK voetbal in Duitsland en de Olympische Spelen in Parijs; je zou het een ware sportzomer kunnen noemen! Tijdens grote evenementen met een hoge opkomst zijn we ons wat bewuster van onze veiligheid. Onderwerpen als AED’s en (leren) reanimeren komen wat vaker ter sprake. 

Zo heeft de UEFA in samenwerking met de Europese Reanimatieraad de campagne “Get Trained Save Lives” in het leven geroepen. Deze campagne heeft als doel meer bewustwording te creëren rondom het belang van het volgen van een reanimatiecursus. De campagne wordt gesteund door verschillende bekende voetballegendes als Ruud Gullit, Erling Haaland en Didier Deschamps. Het doel van deze campagne van de UEFA en het ERC? Meer dan 100.000 fans de basisvaardigheid van reanimatie leren en het beschikbaar stellen van reanimatietraining voor voetballers, vrijwilligers en personeel die aanwezig zijn bij het Europees Kampioenschap. Hier staan wij als Medisol natuurlijk volledig achter! 

Hartstilstand tijdens sport(evenementen)

Drie jaar na zijn hartstilstand tijdens het vorige EK voetbalt Eriksen weer mee in de Deense EK-selectie. Op 12 juni 2021 tijdens de wedstrijd tegen Finland zakte voetballer Christian Eriksen in elkaar. De voetballer werd succesvol gereanimeerd. Gelukkig was er getraind personeel aanwezig om snel hulp te bieden. 

Ook komt het wel eens voor dat in het publiek het noodlot toeslaat. Zo werd op 10 september 2022 een fan in het publiek bij de wedstrijd van FC Barcelona tegen Cádiz CF onwel door een hartaanval. Doelman Jeremías Ledesma reageerde snel en rende met een defibrillator over het veld, die hij vervolgens in het publiek gooide. Gelukkig overleefde de supporter het incident. 

Dit zijn enkele voorbeelden van sportsituaties waarbij snel handelen van personeel, publiek en spelers voor een goede afloop heeft geleid. 

We hebben het nu uitgebreid gehad over het belang van bewustzijn van reanimeren en AED’s tijdens grote (sport)evenementen, maar ook in het alledaagse leven moet kennis over reanimeren top of mind zijn. Want wist je dat zo’n 70% van de hartstilstanden in en om het huis plaatsvinden (Bron: Hartstichting)? Het is dus áltijd belangrijk om te weten hoe je moet reanimeren en een AED in de buurt te hebben.

De 6-minutenzone

Op deze pagina lees je meerdere keren terug: het is heel belangrijk om zo snel mogelijk een AED ter plaatse te hebben bij een reanimatie. We spreken ook wel over de 6-minutenzone. Wat houdt dit in? Door binnen 6 minuten de juiste hulp te bieden bij een hartstilstand vergroot je de kans op overleven van het slachtoffer met een hartstilstand aanzienlijk. Belangrijk is om direct 112 te bellen, te starten met reanimeren én een AED in te zetten (dit alles binnen 6 minuten!). Hiervoor is een groot AED-netwerk van groot belang. Wanneer je binnen de eerste 6 minuten bij een hartstilstand reanimeert en bij een schokbaar hartritme defibrilleert met een AED, dan is de overlevingskans 50 tot 70%. Elke minuut dat de AED later wordt ingezet, daalt de overlevingskans van het slachtoffer met een hartstilstand met 10%, waarbij de kans op compleet herstel ook afneemt.

Neem contact op met onze specialisten voor het beste AED-advies voor jouw situatie. 

Hoe werkt een AED?

Laat je e-mailadres achter voor onze gratis instructievideo, meer informatie over AED's en € 50 korting op je AED bestelling.

Kortingscode: 50-OFF

//js-eu1.hsforms.net/forms/embed/v2.js
hbspt.forms.create({ region: "eu1", portalId: "143338799", formId: "579c8f49-a5bf-49b6-b369-e2ffc9818b3e" });
  1. CU Medical I-PAD SP1 AED
  2. ZOLL AED Plus halfautomaat
  3. Mindray BeneHeart C1A AED Volautomaat
  4. Heartsine Samaritan PAD 350P AED
  5. DefiSign LIFE AED halfautomaat

Vragen?

Neem contact op met onze specialisten voor het beste AED-advies voor jouw situatie.