AED batterij informatie
AED’s worden van stroom voorzien door een batterij, meestal een lithiumbatterij. Hierdoor heb je geen externe stroombron nodig om de AED te laten werken; je hoeft dus geen stekker in het stopcontact te steken.
Waarom lithiumbatterijen voor AED's?
- Meer vermogen: Lithiumbatterijen hebben een hoger vermogen dan alkalinebatterijen.
- Hoger voltage: Het voltage van lithiumbatterijen is hoger, wat zorgt voor betrouwbare prestaties.
- Beter bestand tegen extreme temperaturen: Ze blijven goed werken bij zowel hoge als lage temperaturen.
- Lichtgewicht: Dit is handig voor draagbare apparaten zoals een AED.
- Lage zelfontlading: Lithiumbatterijen behouden hun energie beter als ze niet worden gebruikt.
Hoewel lithiumbatterijen duurder zijn dan alkalinebatterijen, voldoen ze aan strenge eisen voor medische apparatuur, wat de hogere prijs verklaart.
Levensduur van AED-batterijen
Afhankelijk van het merk en type kan een AED-batterij in stand-by modus tussen de 2 en 7 jaar meegaan. De verwachte stand-by tijd van elke batterij staat vermeld in de productinformatie. Let op: deze levensduur is een indicatie en kan beïnvloed worden door omgevingsfactoren, zoals temperatuurwisselingen. De AED geeft een waarschuwingssignaal af als de batterij bijna leeg is. Vervang de batterij tijdig, zodat je zeker weet dat de AED klaar is voor gebruik.
Invloeden op de levensduur
De omgevingstemperatuur en het gebruik van de AED hebben invloed op de levensduur van de batterij. AED’s die vaak worden geopend voor controle of in omgevingen liggen met extreme temperaturen, zoals direct zonlicht of vorst, zullen sneller hun batterij verbruiken.
Bijna lege AED-batterij?
Wanneer de batterij bijna leeg is, geeft de AED meestal een waarschuwingssignaal, bijvoorbeeld een knipperend lampje of een geluid. Het is dan belangrijk om direct actie te ondernemen door een nieuwe batterij aan te schaffen en, indien nodig, ook elektroden.
Oude AED-batterijen afvoeren
Je mag oude batterijen van de AED niet bij het gewone afval gooien. Lever ze in bij een inzamelpunt voor klein chemisch afval. Dit soort inleverpunten vind je vaak in supermarkten en winkels. Je kunt ook bij de milieustraat van je gemeente terecht of op de website van Stibat kijken om een inleverpunt in de buurt te vinden.