Het gebruik van een AED met kinderelektroden

Een circulatiestilstand bij een kind ontstaat meestal door verstikking of verdrinking, en niet primair door hartproblemen. Om de circulatiestilstand zo snel mogelijk te verhelpen, is het noodzakelijk om direct met reanimatie te beginnen en een AED te (laten) halen. Bij het gebruik van een AED bij kinderen wordt aanbevolen om kinderelektroden te gebruiken. Deze worden ook wel pediatrische elektroden genoemd.

Wanneer gebruik je kinderelektroden?

Een goede richtlijn voor het gebruik van kinderelektroden is:

  • Bij kinderen tot 8 jaar
  • Bij een gewicht onder de 25 kg

In noodgevallen is de exacte leeftijd of het precieze gewicht vaak onbekend, waardoor je een inschatting moet maken.

Goed om te weten: Kinderelektroden zijn wenselijk, maar niet noodzakelijk. De Nederlandse Reanimatieraad raadt het gebruik van kinderelektroden aan, maar als deze niet beschikbaar zijn, kun je ook een standaard AED met volwassenelektroden gebruiken. Dit is een veilig alternatief en mag worden ingezet bij kinderen van 0 tot 8 jaar of een gewicht onder de 25 kg.

Een reden om géén gebruik te maken van kinderelektroden is bijvoorbeeld het risico op vertraging door het wisselen van elektroden in een panieksituatie.

Hoe werken kinderelektroden?

  • Hartanalyse: De AED gebruikt een speciale kinderdatabase, omdat het normale hartritme van een jong kind sneller is dan dat van een volwassene.
  • Verminderde schoksterkte: De stroomstoot wordt verlaagd van 150 joule naar 50-80 joule, afhankelijk van het AED-merk.

Plaatsing van kinderelektroden:

Bij kinderen onder de 25 kg plak je één elektrode op de borst en één elektrode op de rug tussen de schouderbladen. Tijdens reanimatie plaats je je handen op de elektrode op de borst.

Kinderelektroden, kindersleutel of kindmodus?

Er zijn verschillende manieren om een AED geschikt te maken voor gebruik bij kinderen:

  1. Kinderelektroden: Veel AED’s gebruiken aparte elektroden voor kinderen.
  2. Kindersleutel: Bij sommige AED’s, zoals de Philips Heartstart FRx, wordt de schoksterkte verlaagd door een kindersleutel (infant key) in te steken.
  3. Kindmodus: Sommige AED’s hebben een kindmodus waarmee je met één druk op de knop overschakelt van het volwassenprotocol naar het kinderprotocol. Dit verlaagt niet alleen de schoksterkte, maar past ook het reanimatieprotocol aan naar een verhouding van 15:2.

Het is belangrijk om te weten welke functionaliteit jouw AED heeft. Controleer de specificaties of vraag advies aan onze specialisten.

AED-training - leer kinderreanimatie

Onderwijs en bewustwording rondom AED-gebruik zijn van onschatbare waarde, vooral als het gaat om kinderen. AED-trainingen zijn niet alleen belangrijk voor zorgprofessionals, maar ook voor iedereen die in de buurt van kinderen werkt of leeft. Deze trainingen vergroten de overlevingskansen van kinderen bij een hartstilstand aanzienlijk.

Kinderelektroden voor jouw AED kopen?

Heeft jouw AED geen kindmodus, dan raden we je aan om een setje kinderelektroden aan te schaffen. Die bewaar je dan bij de AED. Bijvoorbeeld voor AED's bij scholen, sportclubs en zwembaden raden we dit aan. In ons assortiment vind je elektroden voor alle AED’s. Bekijk alle kinderelektroden of kies hieronder direct het juiste merk.

Bekijk goed welke elektroden er nodig zijn voor het merk en het type AED. Kom je er niet helemaal uit, neem dan contact op met onze specialisten voor persoonlijk advies.