Reanimatie bij jonge kinderen
Bij kinderreanimatie wordt een schok gegeven met een lager energieniveau die passend is voor het kleinere lichaam van het slachtoffer. Daarom hebben AED’s een kinderprotocol voor slachtoffers tot ca 8 jaar of 25 kg.
Tegenwoordig hebben de meeste AED's de mogelijkheid om jonge kinderen te defibrilleren, behalve bijvoorbeeld de Telefunken AED en de AED7000. AED’s die geschikt zijn voor kinderreanimatie schakelen over naar een ander protocol door middel van het insteken van zogenaamde kinderelektroden, een kindersleutel of door het indrukken van een knop. Lees meer over aed kinderelektroden of bekijk direct alle kinderelektroden uit ons assortiment.
Hieronder lichten we de verschillen tussen kinder- en volwassenreanimatie verder toe.
Verschil in oorzaak hartstilstand volwassenen en kinderen
Er zitten een aantal verschillen in de oorzaken van een hartstilstand tussen kinderen en volwassenen. Zo zijn de belangrijkste oorzaken van een hartstilstand bij volwassenen een hartinfarct (afsluiting van de kransslagader), (erfelijke) hartritmestoornissen of ongevallen (bijvoorbeeld verdrinking, auto-ongelukken of elektriciteitsongevallen). Bij baby's en kinderen zijn de belangrijkste oorzaken van een hartstilstand verslikking of verstikking, verdrinking, (auto)ongelukken en (aangeboren) hartafwijkingen.
Reanimatie baby’s en kinderen
Voor zowel baby’s als kinderen geldt dat er altijd gestart wordt met 5 beademingen, afgewisseld met 15 borstcompressies. Bij de uitvoering van zowel de beademing als de borstcompressies wordt onderscheid gemaakt tussen baby’s (0-1 jaar) en kinderen (vanaf 1 jaar). Voor een volledig overzicht van alle handelingen kan terecht op de website van de Nederlandse Reanimatieraad.
Wij hebben echter een samenvatting van de belangrijkste punten voor je gemaakt:
Reanimatie baby’s (0-1 jaar)
- Adem in, plaats je lippen sluitend om de mond en neus van het kind. Mocht het kind te groot zijn om jouw lippen om zowel zijn mond als neus te sluiten, beadem dan alleen via de neus terwijl u de mond sluit of beadem alleen via de mond terwijl je de neus sluit. Blaas gedurende 1 seconde rustig in de mond en/of neus;
- Geef in totaal 5 beademingen;
- Plaats de toppen van de wijs- en middelvinger van één hand in het midden van de borstkas;
- Druk de borstkas circa vier centimeter in met een tempo van 100-120 compressies per minuut;
- Wissel vervolgens de borstcompressies en beademing af in een verhouding van 15:2.
Reanimatie kinderen (1 jaar en ouder)
- Adem in en knijp het zachte gedeelte van de neus dicht. Plaats je lippen sluitend om de mond van het kind. Blaas gedurende 1 seconde rustig in de mond;
- Geef in totaal 5 beademingen;
- Plaats de hiel van één hand in het midden van de borstkas;
- Druk de borstkas met gestrekte arm circa 5 cm in met een tempo van 100-120 compressies per minuut. Kan je onvoldoende druk uitoefenen met één hand? Zet dan de hiel van de andere hand boven op de eerste hand en vouw de vingers in elkaar;
- Wissel vervolgens de borstcompressies en beademing af in een verhouding van 15:2;
- Het is belangrijk om regelmatig een cursus kinderreanimatie te volgen om de vaardigheden op peil te houden en te weten wat te doen in geval van een noodgeval.